Мистичната легенда за камените кукли

10.5.2024

Heading

Една стара поговорка вели: „Пеколот немаше гнев, силен како оној на повредена жена,“ па оттука и народното предание за Куклица или како што велат селаните „Весела свадба.“

Една стара поговорка вели: „Пеколот немаше гнев, силен како оној на повредена жена,“ па оттука и народното предание за Куклица или како што велат селаните „Весела свадба.“

Сигурно се сеќавате на една стара легенда, дел од ризницата на многуте приказни кои сме ги слушале од баба и дедо. Легендата зборува за една несреќна љубов, една изневерена девојка и клетва која ги претворила гостите во камен. Да, станува збор за легендата за Куклица. Ако тргнете на 8 км северозападно од Кратово, скриен зад ридовите ќе го најдете геолошкиот локалитет „Весела свадба“, вистинско ремек-дело на природата кое од една страна крие фасцинантни геолошки факти кои нè носат уште пред да се создаде човештвото, некаде пред околу 10 милиони години. Од друга страна, нашите баби и дедовци имаат друга приказна за тоа како настанале камените кукли.

Легендата за проколнатата свадба

Во селото Куклица живеел еден богат мајстор кој бил голем лажго. Бил заљубен во две девојки, едната од Горно маало, другата од Долно маало. Мајсторот, не можејќи да се одлучи, им закажал свадба на двете девојки во ист ден. Девојката од Долно маало била многу богата, но не била убава. Другата пак, од Горно маало, била сиромашна, но многу убава. Кога слушнала тапани и гајди, девојката од Горно маало се зачудила зошто сватовите не дошле кај неа, па затоа решила да слезе во Долно маало и да провери што се случува. Ја видела свадбата и сфатила дека мајсторот решил да ја земе побогатата девојка. Тогаш ја фрлила клетвата: „Да даде Господ сите да се скамените, па макар и ти и јас!“ Во моментот кога младенците се бакнале, клетвата се остварила и сите свадбари се скамениле. Скаменетите свадбари и денес сведочат за гневот и болката на несреќната девојка. Селаните го викаат местото „Весела свадба“ зашто сватовите останале насмеани, а младенците се скамениле во нежна прегратка. Поради овие скаменети „кукли“ и местото го добило своето име – Куклица.

Мистичната аура

Без разлика дали верувате во легендата или не, локалитетот Куклица зрачи со мистична аура. Камените кукли, всушност формирани од вулкански карпи и обликувани од вертикална ерозија, создаваат морничав, но сепак волшебен пејзаж, небаре мистеријата околу духовите на скаменетите свадбени гости сè уште струи во воздухот.

Што вели науката?

Надвор од доменот на легендите се наоѓа фасцинантен геолошки феномен кој нуди порационално објаснување за формирањето на Куклица. Овие камени столбови, познати како „земјени пирамиди“, се резултат на вековна ерозија и атмосферски влијанија. Составени од слоеви на седиментни карпи, вклучувајќи глина, песок и чакал, земјените пирамиди биле извајани од силите на природата – ветерот, водата и времето.

Научниците велат дека камените фигури се создале пред 10 милиони години, кога сè уште немало луѓе на планетата. Вертикалната ерозија на вулканските карпи создала „кукли“ повисоки од десет метри, кои и денес доминираат во питомата околина. Со тек на времето природата од нив извајала ретки ремек-дела. Секој столб раскажува сопствена приказна со траги од ерозија и атмосферски влијанија, кои ја обликувале неговата единствена форма. Некои стојат високи и горди, додека други несигурно се наведнуваат, пркосејќи ѝ на гравитацијата со својата деликатна рамнотежа. А среде сите, човечките ликови на Куклица стојат немо чувајќи ги своите древни тајни.

Природно обележје кое мора да го посетите

На крајот, без разлика дали гледате низ објективот на легендата или науката, Куклица стои како доказ за моќта на природата и трајната привлечност на легендата – место каде што минатото им ги шепоти своите тајни на оние кои се подготвени да слушаат, и каде чудата на природниот свет никогаш не престануваат да инспирираат стравопочит и чудо.

Невестата и младоженецот, засекогаш затворени во камен, нè потсетуваат на љубовта, предавството и трајната моќ на фолклорот. Затоа, следниот пат кога ќе бидете жедни за авантура, тргнете по кривулестата патека. Побарајте го селото Куклица, допрете го избришаниот камен и слушајте внимателно. Можеби ќе ги слушнете шепотењата на одамна изгубената свадбена веселба, засекогаш врзана за овој мистичен локалитет. Додека сонцето заоѓа над камениот град, фрлајќи долги сенки по древните столбови, човек не може а да не почувствува стравопочит кон ова безвременско место, кон оваа наша гордост која ретко каде може да се сретне. Токму затоа имаме одговорност да ја сочуваме, да ја вреднуваме и да ја заштитиме. За нас и за генерациите што доаѓаат по нас, на здравје!

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

 1. Item 1
 2. Item 2
 3. Item 3

Unordered list

 • Item A
 • Item B
 • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

Безвременската убавина на Пелистер

20.6.2024

Во бујните прегратките на Баба Планина лежи природно чудо кое пулсира со живот, историја и кристално чисти води – Пелистерски Очи

... ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

 1. Item 1
 2. Item 2
 3. Item 3

Unordered list

 • Item A
 • Item B
 • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

Александар Михајловски во улога на еко-активист

13.6.2024

Облечен во нуркачко одело, заедно со нуркачите од пливачкиот клуб Амфора правеше „скаутинг“ на локациите кои беа дел од големата чистачка акција на СКОПСКО како дел од платформата ‘Наша Гордост. Наша одговорност,’ а потоа рамо до рамо со волонтерите, ја чистеше убавата плажа Дебрца.

... ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

 1. Item 1
 2. Item 2
 3. Item 3

Unordered list

 • Item A
 • Item B
 • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

Градиште, Сараиште, Калишта

29.5.2024

Mеста каде минатото и иднината се испреплетуваат

... ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ
СО КЛИКАЊЕ НА КОПЧЕТО “Прифати ги сите колачиња”, СЕ СОГЛАСУВАТЕ СО УСЛОВИТЕ ЗА КОРИСТЕЊЕ на КОЛАЧИЊА И ПОЛИТИКАТА нА приватност.